Varanasi – het vroegere Benares – is dé bekende bedevaartplaats van de Hindoes. Druk bezocht, hectisch en herkenbaar over heel de wereld. Het landelijk gebied rond de stad is minder bekend en verbergt heel wat armoede, ziekte en ondervoeding.

Father Amal Raj, priester in het bisdom Varanasi, studeerde theologie en toegepaste economische wetenschappen, onder meer aan de KU Leuven. Hij is vooral begaan met de armoedeproblematiek in zijn thuisstaat Uttar Pradesh waar hij actief is in de districten Azamgarh, Ballia, Bhadohi, Chandauli, Ghazipur, Jaunpur, Mau en Varanasi.
In Varanasi richtte hij een ziekenhuis en een verpleegschool op, hij stond aan het hoofd van verschillende scholen en startte in 2013 een school met internaat voor blinde kinderen.

Op voorstel van Father Amal is het door het Geuzenfeest 2018 gedoneerde geld besteed aan het oprichten van een drietal naaiklasssen voor kansarme meisjes. De meisjes krijgen een jaar naailes, waarna ze voor een poos gaan werken in een naaiatelier elders. Met het geld dat ze daar verdienen kunnen ze een naaimachine kopen en weer thuis voor zichzelf beginnen. Van het geld dat ze dan verdienen moeten ze een deeltje afstaan voor het naaionderwijs van een volgende groep meisjes.

 

Op maandag 29 oktober konden we tijdens een korte en inspirerende ontmoeting met priester Amal Raj Chellakan onze donatie voor zijn project in Varanasi in India ‘officieel’ overhandigen.

Hij was voor een ‘sponsor’bezoek in België, om geld in te zamelen voor al de projecten die hij draaiende probeert te houden.